Läget läget läget! Om att välja rätt miljö för sina böcker
 
Läget, läget, läget skulle en mäklare säga i samband med att ett hus ska säljas eller köpas. Man betalar väldigt mycket för ett hus i rätt läge medan ett hus i sämre läge till och med kan ha ett värde som ligger under priset för att bygga det. Välj därför miljön för dina böcker med omsorg. Denna vecka tänkte vi fördjupa oss i miljön som vi tror kan vara en viktig del av bokens försäljning.
 
Smögen är den enda platsen på jorden som jag har upplevt som barn, tonåring, vuxen och som förälder. I alla stadier hittills i livet har jag besökt denna ö som jag kallar min paradisö. Jag älskar denna plats och kommunen den ligger i, Sotenäs kommun, så starkt att min make ibland nästan kan bli lite svartsjuk. När jag skulle välja miljö för mina deckare blev Smögen det självklara valet eftersom jag kan den miljön bättre än någon annan plats.
 
Men hur mycket betyder miljön för deckarens framgång? Det är väldigt svårt att svara på det. Min pappa som bor på Smögen året om och i princip aldrig lämnar ön säger att mina deckare går så bra för att de utspelar sig på Smögen. Sanningen får vi nog aldrig veta. Men jag vågar sträcka mig så långt att jag menar att miljön har stor betydelse.
 
Miljön tillsammans med karaktärerna, språket och berättelsen är viktiga och avgörande för hur din bok kommer tas emot. Jag tänkte skicka med några tips på vägen:
 
- Välj en miljö som du känner väl till. Det underlättar verkligen.
- Välj en miljö som du hyser starka känslor för. Det kommer märkas i texten.
- Välj en miljö som är naturlig för din berättelse.
- Om du väljer en fiktiv miljö så kan det vara bra att prata med någon som gjort det framgångsrikt för att få bra tips på vägen.
- Välj en unik miljö som du är ganska ensam om.
- Strunta i vad jag har skrivit och gör som du själv vill. Miljön är ett mycket personligt val.
- Om du skriver en lång serie så var noga med att välja en miljö som kommer intressera dig i flera år framåt. En författare som tröttnat på sin miljö får det tufft till slut.
 
Vilken miljö skulle du välja för din första bok? Tycker du miljön är viktig? Har du någon favoritmiljö i någon bok eller film?
 
Anna 😍😍😍
Marie: Mitt skrivliv

Blir väldigt sugen på att besöka Smögen nu, fast jag får kanske vänta till nästa sommar för lite vacker sol som på bilderna jag sett från området.
Har precis läst två böcker som utspelar sig på Shetlandsöarna och upplever att miljön gör mycket för historien. Läste en artikel om den senaste, Sharon Boltons bok Offer, och hon besökte inte öarna själv förrän boken var nästan klar. Ändå lyckades hon fånga den känsla som jag förknippar med Shetland - fast jag aldrig varit där. Kanske just därför?
Jag har hattat i mina miljöer, för att tillslut landa där jag är uppvuxen och nu åter bor sedan sju år tillbaka. Jag är femte generationen här och känner djupt för orten och dess historia, så jag hoppas det ska märkas i texten.
Tack för ett bra och tänkvärt inlägg!

Svar: Spännande att höra! Vilken plats skriver du om? Smögen är vackert året om men kanske allra härligast i augusti och september när klipporna och havet fortfarande är varma. Välkommen!!!
forfattarlivet.blogg.se

Marie: Mitt skrivliv

Min valda ort är Holmsund, ett gammalt sågverkssamhälle vid Umeälvens mynning i den västerbottniska skärgården. Har insett hur stor skillnad det blir för texten när känslan för platsen finns där. Jag skriver dock inte deckare.
Okej, augusti-september var ett bra tips för Smögen, tack, då kanske värsta turistsäsongen är över... för vi har noterat att det är svårt att finna lämpligt boende på Västkusten under högsäsong.
Tack för en trevlig blogg!

Svar: Jag läste om dig att du på något sätt kom nära den orten genom att människor ville berätta saker om platsen. Stämmer det?
forfattarlivet.blogg.se

Marie: Mitt skrivliv

Det var säkert Annica Wennström du läste en intervju med, om den handlade om Holmsund. Hon är inte född, men till till stora delar uppvuxen, i Holmsund och har skrivit boken Svart kvark som kom ut på W&W under 2009. En fin bok, gediget researchad, så pass att vi som har rötterna här sedan många generationer kände igen oss i det våra äldre släktingar berättat.
Det är ju en annan utmaning, det där med igenkänningen. Där får ju Ninni Schulman mycket beröm för sina personporträtt, de som bor i trakterna av Hagfors känner igen sig. En konst det med.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress