Palmer, champagne & vackra stränder!
 
Jag frågade senast vilka miljöer ni tyckte om att läsa och kanske skriva om. Miljö är mitt hjärteämne och jag är fortfarande nyfiken på vad ni tycker. Jag älskar palmer, hav, stränder, klippor, vackra bilar och gärna fantastisk mat och dryck till. Därför kommer säkert närmare 80 % av mina böcker förläggas i den typen av miljöer.
 
Men vad vill läsarna ha? Jag har skrivit en bok som utspelar sig under midsommarveckan (Strandsittaren), en bok som utspelar sig en isvinter några dagar före julafton (Isfiskaren) och en bok som utspelar sig vecka 28-29 då Smögen är översållat med turister från hela världen (Sillbaronen).  Vilka säljer då bäst? Jo, midsommarveckan och sommarveckan. Intressant va? Isfiskaren som är så kall att mamma drog en filt över sig när hon läste den har fått bäst recensioner, men folk i Sverige gillar värme. Har jag rätt eller fel? Skriv gärna och berätta vad du tycker.
 
Jag tänkte avslöja vilka miljöer jag älskar att läsa om och se på film. Det blir en topplista från tionde plats till number one:
 
10. Bron - Dystopiskt Malmö/Köpenhamn
9. Marstrandsserien - Ann Rosman
8. Damernas detektivbyrå - Botswana
7. Shetland - Dystert och vackert
6. Varg Veum - Bergen på norska västkusten
5. Broadchurch - Engelska sydkusten
4. Mord i paradiset - Den karibiska övärlden
3. Smögen - okejdå får skriva min serie på den för landskapet
2. Hawaii 5-0 - Oahu, Honolulu
1. Frikänd - Norska fjordarna
 
Jaa det finns många fler men de här är definitivt deckarserier som jag tittar på och läser slaviskt för miljöernas skull. Jag älskar min kollega Kamilla Oresvärds deckare som utspelar sig i Göteborg och Vänersborg, men den miljön i boken som jag bär med mig allra mest är den som utspelar sig inom den slutna psykiatriska vården. Här blir hennes miljöbeskrivningar helt unika och sticker ut. Varför? För att jag vet att det hon beskriver är nära en verklighet vi helst vill glömma. Äkta alltså. Äkthet är både unikt och oslagbart. Därmed inte sagt att en fantasivärld inte kan kännas äkta. För det kan den absolut om författaren för med oss in i den på ett oemotståndligt sätt.
 
Dagens tips:
Tänk inte bara geografisk plats när det gäller miljö. Det kan vara ett sjukhus, en årstid, juletid, en påhittad värld, utspela sig på natten eller vid havet. Miljön kan vara en samhällsklass, andlig, skräckfylld. Stämningen i den kan vara viktigare än den geografiska platsen. En sak är säker - miljön kan vara lika viktig som din huvudkaraktär. Nu kanske jag sticker ut hakan men jag tror faktiskt det.
 
Så vilken är nu serien eller boken som du ser eller lyssnar på för att miljön är så häftig, vacker eller lockande?
 
Bilden är tagen från vårt hotellrum på Mallorca, september 2016.
 
Anna ❤❤❤