Vilka karaktärer sätter starka spår?
 
 
Hur skapar man riktigt starka karaktärer? Karaktärer som kanske stannar kvar i människors sinnen hela livet. Om du frågar olika personer vilka karaktärer som påverkat dem mest i livet så blir svaren säkert väldigt olika, men några av dem är gemensamma och delas av många.
 
Som författare drömmer man ju om att skapa karaktärernas karaktär. En ny Pippi Långstrump eller varför inte en Lisbeth Salander 😊 Men det är inte så lätt. Jag har tidigare berättat om hur min huvudkaraktär Dennis Wilhelmson föddes men den hjälte som jag burit med mig allra längst när det gäller deckare är självklart Hercule Poirot. När David Suchet (skådespelaren på bilden) började gestalta honom blev jag dessutom helt övertygad om att han finns på riktigt.
 
Men hur gjorde då deckardrottningarnas deckardrottning Agatha Christie när hon skapade honom? 
 
Agatha Christie föddes i Torquay 1890. Hon var 30 år gammal när hennes första bok med Hercule Poirot gavs ut 1920 (men hon skrev den redan 1916). En dos stryknin. 1915 spelade Agatha Christie piano för belgiska flyktingar som tagit sig till England under första världsktiget. De hade blivit omhändertagna i Torquay och en tillställning hade ordnats för dem. Bland belgarna fanns en polisman, Jacques Hornais. Han tros vara förebilden till Hercule Poirot. Agatha Christie beskriver Hercule som en före detta belgisk polisman, fåfäng, kort, korpulent, excentrisk. Han var en stor tänkare och använde sina små grå hjärnceller för att lösa fallen. Trots att han hade gjort henne förmögen var Agatha Christie så trött på honom 1975 att hon dödade honom i den sista boken om honom i samma byggnad som hon skapat honom. The New York Times tryckte hans dödsruna på första sidan och ett år senare dog även deckarförfattarinnan själv.
 
Agatha Christie har sålt näst flest böcker i hela världen efter William Shakespeare. Det vill säga 4 miljarder böcker och de flesta tack vare...Hercule Poirot!
 
Kuriosa: Agatha Christie skrev om en karaktär som hette James Bond 20 år före Ian Flemming...
 
Jag tänkte avsluta detta inlägg med att ställa några kluriga frågor om karaktärer till min deckarkollega Kamilla Oresvärd. Och jag är så nyfiken på svaren haha
 
- Vilken karaktär önskar du att du hade skapat?
- Har du varit kär i någon karaktär någon gång? Vem?
- Vem tycker du är världens bästa deckarkaraktär?
- Vilken karaktär har betytt mest för dig själv i livet?
- Har du någon förebild till din hjältinna Stina Seger?
- Kan du avslöja något om Stina Seger som vi inte vet?
 
 
 
Glöm inte att skriva massa frågor till oss idag och de närmsta dagarna för kommsnde vecka tänkte vi svara på era frågor om bokidéer, miljöval och karaktärer i böcker. Så varsågoda!!!
 
Anna ❤❤❤
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress