Om min kaktuskaraktär och Scheherazade

  

Anna ställde några kluriga frågor till mig om karaktärer. Jag funderade över en fika och här kommer svaren.

Vilken karaktär önskar du att du hade skapat?

Jean-Baptiste Grenouille i Süskinds Parfymen. Det är en avskyvärd karaktär men ändå tycker jag synd om honom. Han föds oönskad till en värld och växer upp avskydd av alla. De som tar sig an honom gör det endast för egen vinning och utnyttjar hans förmåga. Jag fascineras av hur Süskind lyckas få mig att känna med en karaktär som är helt känslokall.

Har du varit kär i någon karaktär någon gång? Vem?

Haha, nej det har jag inte. Fascinerats av flera och några stannar kvar längre, men inte kär.

Vem tycker du är världens bästa deckarkaraktär?

Omöjlig fråga att svara på. Jag kan inte isolerat välja ut en karaktär som världens bästa. Jag gillar mångfald och jag läser utifrån humör. Ibland vill jag klassisk, skarpsinniga men problemtyngda Sherlock Holmes, ibland jordnära och eftertänksamma Konrad Sejer, ibland oglamorösa Paddy Mehaan och ibland kantiga och roliga Saga Norén. Jag älskar att det finns plats för alla och deras olikheter och hur man kan uppskatta dem alla.

Vilken karaktär har betytt mest för dig själv i livet?

Scheherazade. Som barn var helt fascinerad av dessa spännande historier och miljöer som berättades av henne, drottningen av ”cliffhangers”, i Tusen och en natt. Jag är övertygad om att det var genom henne som min stora fascination för berättelser och litteratur skapades, framförallt inom spänningsgenren. Kanske hade jag aldrig blivit författare om det inte hade varit för henne?

Har du någon förebild till din hjältinna Stina Seger?

Ja, absolut. Stinas förebild är en kaktus. Precis som den är hon hård och taggig på utsidan men mjuk och blödig på insidan. Det är så jag tänker mig henne.

Men om det är en mänsklig förebild du menar så finns det ingen. Stina är en ganska vanlig person med ett vanligt liv. Hon har ingen diagnos eller bokstavssjukdom. Hon lever ett vanligt liv med man, två tonårsdöttrar som hon curlar lite för mycket, har villa, ett bra jobb som hon är väldigt duktig på, dricker gärna en god öl och smygröker en cigarill då och då. Allt skulle kunna vara ganska bra för Stina, men så går det snett och hon halkar utanför vanlighetsramen.

Kan du avslöja något om Stina Seger som vi inte vet?

Som jag svarade i frågan innan så har Stina ingen mänsklig förebild. Däremot har hon fått låna en händelse från mitt liv genom att jag har låtit henne få gå igenom samma tragedi som jag och min familj gjorde när min mamma drabbades av ALS. Innan jag beslutade mig för det funderade jag länge men bestämde mig till slut för att göra det av flera skäl. Dels har det varit mitt sätt att bearbeta sorgen. Det har också varit ett sätt att visa att människor hanterar den på olika sätt (Stina gör det tyvärr inte så bra), men det har också varit mitt blygsamma bidrag till att skapa kunskap om en fruktansvärd sjukdom.

Nu har jag svarat på Annas frågor. Nästa vecka är det er tur att ställa dem. Skicka allt som rör karaktärer, miljöer och bokidéer så ska vi svara efter bästa förmåga. Skriv i kommentarsfältet eller inboxa oss på Facebook. 

Vi hörs!

/Kamilla

norrbotten emma

ha en fortsätt bra dag
kramizz

Svar: Tack! Detsamma till dig. :)/Kamilla
forfattarlivet.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress