Söndagshäng
Hösten är här. Nu hör jag till dem som gillar mysiga höstdagar och är därför inte jätteledsen för det. I år kommer den dessutom gå med raketfart för det är mycket som kommer hända.
 
Ny bok ute i oktober och releaseparty är att vänta. Men närmast, och endast ett par veckor bort, ligger årets bokhöjdpunkt – bokmässan i Göteborg. I år ska det bli extra kul med monterprogram, förlagsmiddag och mingel med författarkollegor. Mer om detta kommer naturligtvis här på bloggen. Var säker på det.

Men först, den här veckan ägnar vi åt frågor och svar.

Första frågan har med miljöer att göra:

Nu blir jag nyfiken på vilka dina läbbigaste GBG-miljöer är! :)

Vilken bra fråga! Jag var tvungen att fundera på den ett slag och kom fram till att även om det finns läskiga platser i Göteborg där man inte gärna går ensam i mörkret tror jag att det kanske inte är dessa platser som är hemskast. Det är värre att vara i en miljö som man tror är trygg men visar sig inte vara det. Vad skulle t ex vara värre än att någon bryter sig in i ditt hem när du är hemma med dina barn? Eller att någon reser sig upp i baksätet på din bil när du kör ensam i mörkret? Eller att du går och lägger dig i sängen och den du tror är din man i sängen bredvid är en främling? Hu!

Andra frågan har med karaktärer, men även miljöer och själva skrivprocessen, att göra:

"Till varje karaktär finns dessutom ett bildkollage på hur jag tänker mig deras utseende, hur deras hem ser ut och allt annat som kan tänkas återkomma." Mycket intressant. Det här får du gärna utveckla om hur du gör bilderna på deras utseende och hem.

Det kan jag visst göra. En karaktärs utseende tänker jag mig på ett visst sätt. Jag googlar och hittar en person som motsvarar det. Oftast blir det en känd person eftersom jag då kan få ihop en mängd bilder på samma person i olika situationer. Nästan alla mina karaktärer har alltså samma utseende som en Hollywoodskådis. Vilka avslöjar jag inte. ;)

När det gäller deras hem gör jag på samma sätt. Jag googlar och sätter ihop ett kollage av bilder både interiört och exteriört. För mig underlättar detta oerhört. Jag både slipper komma ihåg detaljer och "hittar snabbt in" i mina karaktärer efter t ex perspektivbyten.

Tredje frågan har med min huvudkaraktär att göra:

Du beskriver Stina som en kaktus. Vad skulle du tycka om henne om du träffade henne i verkliga livet?

Jag skulle antagligen tycka att hon är svår att komma inpå livet. Det är också så jag har försökt skriva mina böcker. Stina ska inte vara lätt att komma nära för det är inte sådan hon är. Det tar tid att lära känna henne. Du måste förtjäna henne men när du väl har gjort det har du en vän som är dig lojal in i döden.

Att hon kanske skulle behöva prata lite mer är en annan sak. Hon tycker att det pratas alldeles för mycket i tid och otid. Saker och ting ska ältas och vridas ut och in på och det passar inte henne. Men ibland behöver man ta tag i sina problem, annars kan det gå illa. Riktigt illa. Som för Stina. 

Visst är det märkligt hur man skapar en relation med sina karaktärer. Och tur är väl det med tanke på all tid vi tillbringar med dem. :)

Nu önskar jag dig en riktigt skön söndag. Själv ska jag hänga med Stina Seger ett par timmar.

/Kamilla

Om att skriva - Frågor & Svar!
 
Den här veckan tänkte vi köra lite frågor och svar på de ämnen vi redan har skrivit om. Många gånger får vi spännande analyser och tips efter våra inlägg och kanske inte så ofta rena frågor. Därför har jag valt ut några vanligt förekommande frågor som jag får nästan varje dag. Är ni med : )
 
1. Varifrån får du dina bokidéer och din inspiration?
Jag började skriva för snart på dagen 5 år sedan. Innan jag började skriva så hade jag svårt att veta om mina idéer var värdefulla eller inte. Men genom att bejaka allt som seglar förbi mig och vara uppmärksam på sådant som får det att pirra till så har jag lärt mig att ta vara på allt som kommer i min väg. Jag sänder på författarkanalen 24/7 och samlar på mig idéer i huvudet. Inspiration får jag genom bra idéer. Idéerna kan komma när jag sover, ser på film, pratar med någon eller åker buss. Helt enkelt var som helst : )
 
2. Villen är den mest spännande staden att skriva om?
Det kanske för mig är den staden eller platsen som saknar en deckarförfattare. Haha! När jag började skriva om Smögen hade jag tur. Det fanns ingen deckarförfattare som skrev om platsen. Åtminstone inte nu levande.
 
3. Måste man känna en polis för att kunna skriva deckare?
Jag tror inte det är så dumt att ha en polis man kan fråga när man vill veta hur vissa saker går till i verkligheten. Men det kan också vara bra att känna tusen andra personer med olika yrken, så rådet blir att nätverka mycket och umgås med olika typer av människor.
 
4. Lever dina karaktärer ett egns liv eller kan du styra dem?
Haha! Mina karaktärer lever ett helt egna liv och jag har inte en chans att styra dem. 
 
5. Måste man hålla sig till fakta när man skriver?
Egentligen inte alls om det inte är en faktabok. Men folk kommer höra av sig om man skriver något som inte stämmer. Man får gå balansgång när det gäller den konstnärliga friheten.
 
Fortsätt gärna skriva frågor i bloggen eller på Facebook. Vi ska försöka svara så gott vi kan. Men vi kan bara svara utifrån hur vi arbetar och tänker så det kan vara så att vi skriver något som inte stämmer för dig. Rådet är därför att lyssna på andra men göra som man själv tycker känns bäst!
 
Anna ❤❤❤
 
Om min kaktuskaraktär och Scheherazade

  

Anna ställde några kluriga frågor till mig om karaktärer. Jag funderade över en fika och här kommer svaren.

Vilken karaktär önskar du att du hade skapat?

Jean-Baptiste Grenouille i Süskinds Parfymen. Det är en avskyvärd karaktär men ändå tycker jag synd om honom. Han föds oönskad till en värld och växer upp avskydd av alla. De som tar sig an honom gör det endast för egen vinning och utnyttjar hans förmåga. Jag fascineras av hur Süskind lyckas få mig att känna med en karaktär som är helt känslokall.

Har du varit kär i någon karaktär någon gång? Vem?

Haha, nej det har jag inte. Fascinerats av flera och några stannar kvar längre, men inte kär.

Vem tycker du är världens bästa deckarkaraktär?

Omöjlig fråga att svara på. Jag kan inte isolerat välja ut en karaktär som världens bästa. Jag gillar mångfald och jag läser utifrån humör. Ibland vill jag klassisk, skarpsinniga men problemtyngda Sherlock Holmes, ibland jordnära och eftertänksamma Konrad Sejer, ibland oglamorösa Paddy Mehaan och ibland kantiga och roliga Saga Norén. Jag älskar att det finns plats för alla och deras olikheter och hur man kan uppskatta dem alla.

Vilken karaktär har betytt mest för dig själv i livet?

Scheherazade. Som barn var helt fascinerad av dessa spännande historier och miljöer som berättades av henne, drottningen av ”cliffhangers”, i Tusen och en natt. Jag är övertygad om att det var genom henne som min stora fascination för berättelser och litteratur skapades, framförallt inom spänningsgenren. Kanske hade jag aldrig blivit författare om det inte hade varit för henne?

Har du någon förebild till din hjältinna Stina Seger?

Ja, absolut. Stinas förebild är en kaktus. Precis som den är hon hård och taggig på utsidan men mjuk och blödig på insidan. Det är så jag tänker mig henne.

Men om det är en mänsklig förebild du menar så finns det ingen. Stina är en ganska vanlig person med ett vanligt liv. Hon har ingen diagnos eller bokstavssjukdom. Hon lever ett vanligt liv med man, två tonårsdöttrar som hon curlar lite för mycket, har villa, ett bra jobb som hon är väldigt duktig på, dricker gärna en god öl och smygröker en cigarill då och då. Allt skulle kunna vara ganska bra för Stina, men så går det snett och hon halkar utanför vanlighetsramen.

Kan du avslöja något om Stina Seger som vi inte vet?

Som jag svarade i frågan innan så har Stina ingen mänsklig förebild. Däremot har hon fått låna en händelse från mitt liv genom att jag har låtit henne få gå igenom samma tragedi som jag och min familj gjorde när min mamma drabbades av ALS. Innan jag beslutade mig för det funderade jag länge men bestämde mig till slut för att göra det av flera skäl. Dels har det varit mitt sätt att bearbeta sorgen. Det har också varit ett sätt att visa att människor hanterar den på olika sätt (Stina gör det tyvärr inte så bra), men det har också varit mitt blygsamma bidrag till att skapa kunskap om en fruktansvärd sjukdom.

Nu har jag svarat på Annas frågor. Nästa vecka är det er tur att ställa dem. Skicka allt som rör karaktärer, miljöer och bokidéer så ska vi svara efter bästa förmåga. Skriv i kommentarsfältet eller inboxa oss på Facebook. 

Vi hörs!

/Kamilla