Palmer, champagne & vackra stränder!
 
Jag frågade senast vilka miljöer ni tyckte om att läsa och kanske skriva om. Miljö är mitt hjärteämne och jag är fortfarande nyfiken på vad ni tycker. Jag älskar palmer, hav, stränder, klippor, vackra bilar och gärna fantastisk mat och dryck till. Därför kommer säkert närmare 80 % av mina böcker förläggas i den typen av miljöer.
 
Men vad vill läsarna ha? Jag har skrivit en bok som utspelar sig under midsommarveckan (Strandsittaren), en bok som utspelar sig en isvinter några dagar före julafton (Isfiskaren) och en bok som utspelar sig vecka 28-29 då Smögen är översållat med turister från hela världen (Sillbaronen).  Vilka säljer då bäst? Jo, midsommarveckan och sommarveckan. Intressant va? Isfiskaren som är så kall att mamma drog en filt över sig när hon läste den har fått bäst recensioner, men folk i Sverige gillar värme. Har jag rätt eller fel? Skriv gärna och berätta vad du tycker.
 
Jag tänkte avslöja vilka miljöer jag älskar att läsa om och se på film. Det blir en topplista från tionde plats till number one:
 
10. Bron - Dystopiskt Malmö/Köpenhamn
9. Marstrandsserien - Ann Rosman
8. Damernas detektivbyrå - Botswana
7. Shetland - Dystert och vackert
6. Varg Veum - Bergen på norska västkusten
5. Broadchurch - Engelska sydkusten
4. Mord i paradiset - Den karibiska övärlden
3. Smögen - okejdå får skriva min serie på den för landskapet
2. Hawaii 5-0 - Oahu, Honolulu
1. Frikänd - Norska fjordarna
 
Jaa det finns många fler men de här är definitivt deckarserier som jag tittar på och läser slaviskt för miljöernas skull. Jag älskar min kollega Kamilla Oresvärds deckare som utspelar sig i Göteborg och Vänersborg, men den miljön i boken som jag bär med mig allra mest är den som utspelar sig inom den slutna psykiatriska vården. Här blir hennes miljöbeskrivningar helt unika och sticker ut. Varför? För att jag vet att det hon beskriver är nära en verklighet vi helst vill glömma. Äkta alltså. Äkthet är både unikt och oslagbart. Därmed inte sagt att en fantasivärld inte kan kännas äkta. För det kan den absolut om författaren för med oss in i den på ett oemotståndligt sätt.
 
Dagens tips:
Tänk inte bara geografisk plats när det gäller miljö. Det kan vara ett sjukhus, en årstid, juletid, en påhittad värld, utspela sig på natten eller vid havet. Miljön kan vara en samhällsklass, andlig, skräckfylld. Stämningen i den kan vara viktigare än den geografiska platsen. En sak är säker - miljön kan vara lika viktig som din huvudkaraktär. Nu kanske jag sticker ut hakan men jag tror faktiskt det.
 
Så vilken är nu serien eller boken som du ser eller lyssnar på för att miljön är så häftig, vacker eller lockande?
 
Bilden är tagen från vårt hotellrum på Mallorca, september 2016.
 
Anna ❤❤❤
 
Den perfekta miljön
 ”Det är så roligt när man känner igen sig.” Det hör jag ofta när jag pratar med mina läsare. Och jag håller med. Jag gillar också när jag vet exakt hur en gata ser ut eller hur maten smakar på den restaurang som karaktärerna är på. Det kan få mig att leva mig in i boken lite extra.
 
Även om jag gillar när jag känner igen mig tycker jag det är lika roligt att upptäcka nya platser och uppleva sådant jag aldrig varit med om. Därför är miljön oerhört viktig för mig när jag läser. Den behöver inte vara vacker eller ens finnas i verkligheten men den ska placera mig rätt in i handlingen och den ska sätta stämning och humör. Ibland blir den till och med som en egen karaktär.
 
Det här är en del av mitt eget manusarbete som jag älskar. Finliret med att slipa på detaljerna, skiftningarna och atmosfären. Det som sätter in efter att jag har mitt råmanus klart och vet alla när, var och hur. Det kan jag hålla på med hur länge som helst (tur att det finns deadlines :)).
 
Mina böcker utspelar sig till största delen i Göteborg. Frågar du mig så är det en perfekt stad att förlägga en deckare i. Den är tillräckligt stor för att allt ska kunna hända och tillräckligt liten för att ha en småstadsattityd. Dessutom finns här fullt av fantastiska miljöer som kan stå som kuliss för alla tänkbara scener – allt från rå förort och skitig undre värld till fashionabla villakvarter och utsikt från solvarma, runda klippor över ett pärlglittrande hav.
 
Hur viktigt är det då att välja rätt miljö till sin bok? Innan jag debuterade fick jag rådet av ett förlag att inte lägga min berättelse i en stor stad. Det är bättre att välja en mindre ort, gärna som man har egen anknytning till. Det är lättare att nå ut lokalt. Lokal media tycker det är spännande att skriva om lokala förmågor och alla på orten vill köpa en bok av deras alldeles egna författare. Ett väldigt bra råd tycker jag.
 
Personligen valde jag dock att inte följa det. ;)  
 
/Kamilla
 

Bild: Stora Hamnkanalen i Göteborg.

Läget läget läget! Om att välja rätt miljö för sina böcker
 
Läget, läget, läget skulle en mäklare säga i samband med att ett hus ska säljas eller köpas. Man betalar väldigt mycket för ett hus i rätt läge medan ett hus i sämre läge till och med kan ha ett värde som ligger under priset för att bygga det. Välj därför miljön för dina böcker med omsorg. Denna vecka tänkte vi fördjupa oss i miljön som vi tror kan vara en viktig del av bokens försäljning.
 
Smögen är den enda platsen på jorden som jag har upplevt som barn, tonåring, vuxen och som förälder. I alla stadier hittills i livet har jag besökt denna ö som jag kallar min paradisö. Jag älskar denna plats och kommunen den ligger i, Sotenäs kommun, så starkt att min make ibland nästan kan bli lite svartsjuk. När jag skulle välja miljö för mina deckare blev Smögen det självklara valet eftersom jag kan den miljön bättre än någon annan plats.
 
Men hur mycket betyder miljön för deckarens framgång? Det är väldigt svårt att svara på det. Min pappa som bor på Smögen året om och i princip aldrig lämnar ön säger att mina deckare går så bra för att de utspelar sig på Smögen. Sanningen får vi nog aldrig veta. Men jag vågar sträcka mig så långt att jag menar att miljön har stor betydelse.
 
Miljön tillsammans med karaktärerna, språket och berättelsen är viktiga och avgörande för hur din bok kommer tas emot. Jag tänkte skicka med några tips på vägen:
 
- Välj en miljö som du känner väl till. Det underlättar verkligen.
- Välj en miljö som du hyser starka känslor för. Det kommer märkas i texten.
- Välj en miljö som är naturlig för din berättelse.
- Om du väljer en fiktiv miljö så kan det vara bra att prata med någon som gjort det framgångsrikt för att få bra tips på vägen.
- Välj en unik miljö som du är ganska ensam om.
- Strunta i vad jag har skrivit och gör som du själv vill. Miljön är ett mycket personligt val.
- Om du skriver en lång serie så var noga med att välja en miljö som kommer intressera dig i flera år framåt. En författare som tröttnat på sin miljö får det tufft till slut.
 
Vilken miljö skulle du välja för din första bok? Tycker du miljön är viktig? Har du någon favoritmiljö i någon bok eller film?
 
Anna 😍😍😍